9 Ara 2010

Pide

Ben bu bloga ya gunde birden fazla post yaziyorum, ya da yuzune bakmiyorum. Neyse, evdeyim, bogazim agriyor, disciden geldim, ve makalem uzerinde calismak istemiyorum var. Bu durumda en guzel sey blogla ilgilenmek!

Pide konusuna donersek, guzel kiymali pide arayisi icindeydim. Guzelden kastim (amacim kitleleri memnun edecek pide uretmek olmadigindan gayet subkektif bir sekilde) mr l. ve benim en begendigim pidedir. Bunun icin icimdeki istatistikci (ki icim disim bir, baska meslege de yer yok icimde) bir deney planladi. (Sizler bunu tarhana konusunda gordunuz, ama o icimdeki istatistikci degerlendirme yapmasi gereken hemen hemen her konuda bir deneysel dizayn yapmakta)

Simdi, sizi ayrintilarla sIkmayayim, ama esas olarak degiskenlerimiz, tam bugday unu veya beyaz un, acik pide veya kapali pide (karadeniz tipi) idi. Hepsini ayni anda firinlamak mumkun olmayacagi icin de "block"lara ayrildi deneyimiz. Dedigim gibi cok detaya girmeyecegim. Kabaca diger degiskenler, maya, firin isisi, firinin her yeri ayni sekilde isitmamasi gibi degiskenler, kontol altina alindi, randomization uygulandi diyeyim. Sonucta bizim evde tam bugday unlu kapali pide sevildi en cok, oy birligi ile! Tabi bu deney icin yapilan milyon tane (aslinda milyon tane degil:) ) pidenin hepsinden birer parca yendi, kalanlar dondulurdu, evin etobur yarisi zamanla hepsini bitirdi :)


5 yorum:

  1. Ben de guzel bir pide hamuru arayisindayim. Gecen gun biz de yaptik kiymali pide ama hamur istedigim gibi olmadi. Sen kullandigin hamurun olculerini yazsana :) Bu arada 2 kisiye dayali istatistik sonucunu bilemedim -subjektif tabii ki :P-

    YanıtlaSil
  2. Aslinda sonuc iki kisiye degil 16 pideye dayali, yani test ettigimiz insanlar degil, pide :) Iki kisi olcu birimini belirliyor, o da subjektif tabi :)

    Tabi o kadar pide icin hamur olcusu biraz fazla oldu ama genel olarak 2 olcu una bir olcu su ile yaptim, bir cay kasigi tuz, ve 1/2 cay kasigi bal (seker yerine) ekledim. Asil kaynak yas maya, 2 kap un icin 1/4 paket yas maya kullandim. 2 kap undan 4 pide cikti.

    YanıtlaSil
  3. Oyyyyy oyyy oyyyyyyyyyy.Canım fecccii istedi yahu.İştahım feci açık.Annem evde yokken deneyip delilleri ortadan kaldırsammı ?Abla bu pide fırında pişince kokusu evde kaç saat kalıyor ?Annem sabah 8 de gidiyor öğlen 12 de yemeğe geliyor.:D

    YanıtlaSil
  4. Ashley, mayalamak icin falan 1 saat bekleyecegini dusunursen 12 ye kadar kokusu cikmaz. :)))))

    YanıtlaSil
  5. Pişerken mutfak ne güzel kokmuştur kimbilir!

    YanıtlaSil