9 Ara 2010

Corba

Oldum olasi cok severim corbayi. Hani hergun degisik bir corba yesem bikmam. Ama evin diger yarisi corba sevmeyen cinsten. Gerci Arjantin diyarlarinin corbalari pek guzel degil, bu konuda evin yarisina haksizlik etmeyelim. Ben de bu durumda corbayi ikiser kepcelik porsiyonlara ayirip donduruyorum. Sonra bir suru corbam oluyor :)))

Corba benim icin genelde bir suru seyi duduklu tencerede pisirip blenderdan gecirmek demek. Bir de hic yag eklemem corbaya. Sevmiyorum sanirim. Klasik corbalari severim cok, mercimek, ezogelin gibi. Amerikanyada sebzelerin pek tadi olmadigindan sebze corbasi da listenin sonlarindaydi hep. Madrid'in en sevdigim iki ozelliginden biri olan sabit pazar sayesinde sebze meyvelerin tadi ile tekrar tanistik. Bu durumda benim icin corba mevsim guzelliklerini degerlendirmek icin biraz evrim gecirdi. Bu kapsamda birkac corba denemesinde bulundum. Cok begendim, unutmayayim diye de buraya not duseyim dedim. Tabiki bu tarifleri biraz internetten, biraz dolapta var olanlardan esinlenerek yaptim, Amerika'yi kesfetmedim yani :)

Corba 1: Yesil renkli corba
Brokoli, taze sogan, ispanak, yesil biber, maydanoz, sarimsak, tuz, karabiber , 3 bardak su, 1 bardak sut guzelce duduklu tencerede pisirilir, blenderdan gecirilir, afiyetle icilir.

Corba 2: Turuncu corba
Firinda kozlenmis balkabagi (butternut squash) 1 havuc, bir sogan, bir parca kirmizi aci biber, su ve sut ile pisirilir, tuz ve karabiber eklenir, muskat (nutmeg) rendelenir, blenderdan gecirili, afiyetle icilir.

Corba 3: Acik yesil corba
Guzelce temizlenmis pirasa, patates, sarimsak ve sogan pisirilir su ile, tuz ve karabiber eklenir, blenderdan gecirilir; afiyetle icilir.

Corba 4: Beyazimsi corba
Minik minik dogranan patlicanlar, sogan, sarimsak, ve su ile piser, tuz ve karabiber eklenir, blenderdan gecirilir; afiyetle icilir.

Caninizin cok corba yapmak istedigi bur gun, iki tane corba yaparsaniz, iki kepce ile ayni anda iki degisik corbayi bir kaseye dokerek yin-yang modunda iki renkli bir goruntu elde edebilirsiniz. Bunun bir adi da var :) Ben denedim, cok guzel gozukuyor :)

Artan corbalari da birer porsiyonluk posetlere koyup, uzerine tarih yazip canim istediginde yiyorum. Evin diger yarisi da istedigi zamanlarda eslik ediyor corba keyfine.

Oh be! Yasasin cobra!

Not: Corba ovgulerinde agriyan bogazimin hic bir etkisi yoktur :)

9 yorum:

  1. Merhaba,
    Hava sogudukca bir corba delisi olarak baska ne degisik corba yapsam diye dusunup duruyordum bu post iyi geldi. Ellerinizi saglik ve tarifler icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  2. Patlicanli corba :) Cok yaratici gordum desem. Dur ben de deneyeyim ama sebzelerin tadi dedigin gibi yok burada. Aslinda farmers marketten aldiklarim gorece daha lezzetli oluyor. Onlarla deneyeyim ama corbada patlican bilemedim :))

    YanıtlaSil
  3. Gulcin, fikir verdiysem ne mutlu bana.

    Ycurl, ben de farmers marketle kiyasliyorum zaten. :) Evde de birileri pek sicak bakmadi patlican corbasi olayina, deneyince sevdi ama patlicani hunkar begendi olarak daha cok sevdigini de dile getirmedi dersem yalan olur :)

    YanıtlaSil
  4. Aklima takildi sen simdi bu corbalari cok az yagda kavurup pisirmiyor musun yani :) Ben mutlaka sogani biraz kavururum ama mercimek corbasi yaparken haslarim. Biraz yagda kavurma guzel bir tat birakiyor. Kabagin icine pirasa da ekle oyle de guzel oluyor. Benim son zamanlarda favori corbam yesil mercimek, patates, sogan ve azicik krema ya da sutlu corba :))

    YanıtlaSil
  5. Yok kavurmuyorum :) yag koymuyorum hic. Senin yesil mercimek corbani da deneyeyim bir ara :)

    YanıtlaSil
  6. Yesil mercimek degil tabii taze bezelye :)) ama mercimekli de denenebilir ama o zaman icine kesme, hamur ya da eriste atilir ;)

    YanıtlaSil
  7. ben de pek yag koymam, bi tek mercimegin soganini ve sebze corbasina koydugum besamelin ununu kavururken. uzerine hic koymam.

    YanıtlaSil
  8. ycurl, bezelye daha hos olur tabi :)

    Ayse, yag olayini fazla sevmiyorum zaten :)

    YanıtlaSil