5 Eyl 2011

Valencia Yemekleri

Ve geldik Valencia'ya... Gezimizin plajda kitap okuma, denizde serinleme safasini Alicante'de gerceklestirmistik zaten. O yuzden yola cikmadan once duydugumuz "Playa San Juan'dan sonar Valencia plajlarini pek begenmeyeceksiniz" sozleri bizim icin cok onemli degildi, amac sehri gormekti.

DSC_0631

Valencia denince akla gelen yemekler tabi... Paellafideua, bir de horchata. Tabi bunlar sadece Valencia ilinde degil, Comunidad de Valencia ile ozdeslestiginden, Alicante'de de tattik bunlari.

Biz Madrid'e tasinirken, bundan bir 6-7 sene once Madrid'den Arizona'ya tasinan bir arkadas, bize restoran listeleri falan verdi, en guzel x nerde yenir tarzinda. O listede paellanin karsiligi ise "Valencia'ya git" seklindeydi. Biz de bu nazik arkadasimizi kirmadik, Valencia'ya gittik paella yemege.

Ben zaten deniz urunlerine oldukca duskun biriyim, ayni denizden babam ciksa yerim hesabi. Tabi kimilerini daha cok seviyorum, ama genel olarak iyi deniz urunu yerim :)

DSC_0633

Paella meshur olani, fideuayi Ispanya'ya tasindiktan sonra duydum, ki bence daha guzel. Velhasil, deniz urunleri, pirinc veya fideua sehriyesi (nasil anlatsam bilemedim) birlikte leziz bir sey oluyor zaten. Bir de bu Valencia'da daha da guzel oluyormus.

Paella (ya da fideua), bizdeki kunefe gibi [tad olarak elbette hic bir baglanti yok  :)] siparise gore yapilan bir sey. Eger menu del dia icinde paella varsa, ya da tapa olarak falan veriliyorsa, o paellanin siparise gore yapilmis olmasi pek mumkun degil. Neyse efendim, bu guzide yemegi yerinde yemek cok ama cok guzeldi. Tabi bu yemek masaya gelir gelmez yemege basladigim icin foto falan yok, sadece bir kere telefonla cekilmis bir fotomuz var, artik onunla idare edecegiz. Iste karsinizda fideua:


Valencia denince akla gelen diger bir yiyecek - icecek ise horchata. Horchata benim Ispanya'ya tasindigimda, hatta ertesi gun ilk defa adini dugdugum bir icecek. Cok sutlu gibi durup icinde sut olmayan icecek. Asagidaki fotograf oldukca eski bir horchata (Valencia dilinde adi orxata) cafesinde cekildi. Hani Baylan, Inci pastanesi tadinda. Ben horchata'yi sevdim, ama oyle aman aman degil :)



DSC_0644

Baska bir konu ise "tomate rallado", yani rendelenmis domates. Bu aslinda bir Catalan klasigi, ama Valencia'nin Catalunya'ya ne kadar yakin oldugunu Alicante'deki ilk kahvalti sirasinda fark ettik. Madrid'de de cokca tuketilen "pan con tumaca" nin gercek versiyonu diyelim. Gereken, ekmek, guzel bir domates, zeytinyagi ve tuz. Ispanya tarim urunleri bakimindan oldukca sansli oldugundan guzel bir domates bulmak zor bir gorev degil. Neyse geleneksel olarak kizartilmis ekmegin uzerine rendelenmis domates, az zeytin yagi ve tuz ile hazirlanan bu guzellik bizleri mest etti. Madrid versiyornunda domates taze degil de daha cok sos gibi. Tumaca olarak butun marketlerde mevcut. Ama taze domates rendesi 1000 basar tabi :)

Genel olarak Ispanyol yemekleri cok az ama kaliteli malzeme ile yapilan seyler. Mesela internette gazpacho  tarifi aratirsaniz, malzemeler kismi oldukca fazla oluyor. Aslinda gereken domates, zeytin yagi, sirke, tuz, ve ekmek... Bu gazpacho konusu uzun, degisik gazpacholar var tabi. Baska bir yaziya kalsin o...

Aslinda bu yaziya Valencia gezimizi anlatmak amaci ile oturmustum bilgisayarin basina, ama olay geldi yemekte bitti. Valencia bir sonraki posta kalsin!

2 yorum:

  1. Bu gezilerini hafif -mi ne hafifi- kiskanclikla takip etmekteyim. Miles Davis ve Marcus Miller'den Lost in Madrid sarkisini dinledigimden beri vardir Ispanya'ya karsi sempatim. Lost in Spain serisini sayende yasiyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. Kiskanma bence, onun yerine Madrid'e tasinin! Hatta herkes Madrid'e tasinsin :)

    YanıtlaSil