3 Eki 2009

Tarhana Revisited...

Özel istek üzerine tarhana konusuna geri dönelim :))) 4 parçaya ayrılan tarhananın durumuna bakalım.
Going back to "tarhana" due to high demand :))) Let's revisit the 4 batches of tarhana.


Parça 1, 2 ve 3 tad olarak birbirlerine çok yakınlar. 3 numaranın rengi fırında kurutulmadan dolayı daha kırmızı. Mayalanmasının durması beklenen 4'üncü parça diğerlerine göre daha eksi. Bu kişisel tercihe kalmış.
Batches 1, 2, and 3 taste very similar to each other. Batch 3 is more red, I guess, due to the oven drying. Batch 4, which I waited until the fermentation was over, is more sour tasting. Completely a personal preference.

1,2, ve 3 yakınlar dedim ama, 3 de daha çok suya ihtiyaç oluyor aynı kıvamda bir çorba yakalamak için. Tadı da açıklayamayacağım bir şekilde farklı :) 1 ve 2 yi ben pek ayırt edemedim tad olarak. Yapım kolaylığı açısından ise yaşadığım yerin nemsiz ve süper sıcak olması nedeniyle dışarda kuruyanlar (1) oda da kuryanlara (2) göre çok daha çabuk kurudu. Bir dahaki sefere direk hepsini balkonda kurutacağım. Buraların sıcağının bir de faydasını görelim, di mi ama?
Batches 1, 2, and 3 are similar but of course there are some differences. In #3, I needed to add more water to get similar consistency. It tastes different too, but I don't know how to explain it :)
I could not distinguish much the taste of batches 1 and 2. But it was easier to dry #1 than #2 for me, especially in this city, where there is almost no humidity and 110+ temperature in the summer. Next time, I will follow the batch 1 specifications. I should, for once, benefit from this heat, right?


Bir de Amerika'da tarhana yapacak olup da buralara gelenlere not, ben beefsteak domatesleri ve red bell biber kullandim. Bir tane de jalapeno kullandim. Ama ben acı konusunda biraz hassas olduğumdan jalapenonun çekirdekleri copu boyladı :) Süzme yoğurda benim alternatifim ise yunan yoğurdu. Onlar baya bir katı oluyor.
A note to the people who are going to prepare tarhana in the States, I used beefsteak tomatoes and red bell pepper. I also used one jalapeno. Since I am very sensitive to heat, the seeds of jalapeno got thrown away :) And as for the yogurt, I used Greek yogurt since it is very dense to begin with.





6 yorum:

  1. Bende bulunan ornek batch 1 mi? :)) Yaptim cok guzel olmustu eline saglik. Aa bir de sams clubta cok guzel Turkiye'de satilan kirmizi biberler bulduk. Kozlenince cok basarili oluyorlar :)

    YanıtlaSil
  2. evet, sendeki batch 1, afiyet olsun :)) Kirmizi biberler iyi olmus, aklimda bulunsun...

    YanıtlaSil
  3. Sağolasın B.!
    Sen en çok hangisini sevdin? Bir daha yapacak olursan hangi yöntemi (baştan sona) tercih edeceksin? (Dışarıda kurutacağım demişsin de kaç gün bekletmek falan)

    YanıtlaSil
  4. ben de yaptim, ben de yaptim, eline saglik :)) benimki de mi 1?

    YanıtlaSil
  5. Tijen,
    Ben en cok 1'i sevdim. Onu da yaptigim gun kurutmak icin serdim. Unu katip yogurduktan sonra bir yarim saat bekleyip serdim.uzerine de tulbent gibi bir seyden cadir yaptim. gun icinde cevirdim, kurudukca parcaladim. Burda kurumasi 24 saat civari surdu, ama dedigim gibi burasi kurutmaya cok uygun bir iklim.

    Elif,
    Afiyet olsun. Evet, sendeki de 1. Ikinize de 1 vermistim :)

    YanıtlaSil
  6. Merci merci!
    Afiyetle içesin.

    YanıtlaSil