6 Oca 2012

Fast food junkie

Simdi ben bu fast food olayini sevmem. Tabi  ortaokul - lise caglarinda her okul bebesi gibi Mc.Do.nalds veya BK'de ogle yemegi, ardindan sinema gibi aktivitelere buyuk bir heyecan ile katildigim gercegi var ortada. Gittikce azalan fast food sevgim Amerika'ya ilk tasindigimda, yillardan 2002, aylardan agustos olan deli gibi sicak bir  Illinois ogleden sonrasinda canim "chizburger cekti hadi mc'e gidelim" talihsiz cumlesinden sonra suratle sona erdi.

Siz diyin etin kalitesizliginden ben diyeyim herseyin kalitesizliginden, bir daha mc veya bk'ye ayak basmadim senelerce. Ta ki gunesli bir Arizona mayis sabahinda mr. l 'in "hadi bisiklet turuna cikalim" davetini kabul edip 2 saatlik -abarti yok- turdan sonra sicaktan bayilmak uzereyken (Arizona mayis sicagi = cok cok sicak, agustos sicagi=deli misin ne bisikleti) bulabildigimiz tek yer olan mc'e girene kadar. Yedigim dondurma tansiyonumu duzenlemis olsa da midemi bozdugundan geri kalan yillarda kendisi ile gorusmedik hic.

Ispanya'ya tasinmakla birlikte mc ve bk et kalitesi artti, son 1.5 yilda iki kere bk'de yedim, bu Amerika'daki 8 yilda 2 kere oraninin baya uzerinde.

Diger fast food zincirlerine bakarsak bati yakasi zinciri in'n out'a mesela. Taze patatesleri ile benim icin ayri bir yere sahiptir, ya da "food with integrity" anlayisi ile chipotle. Nitekim Londra sokaklarinda gezerken ac olmamama ragmen Chipotle gorunce hemen iceri girip yemege baslamistim.

Simdi chipotle ve in'n out goreceli olarak daha saglikli fast food yerleri mc veya bk'e gore, ozellikle Amerikanya'da. Tamam tamam, chipotle daha da saglikli ama in'n out torpilli, hele bir de o patates kesme makinalarini gorunce :) Zaten benim tercihim mr. l. double burgerini alirken iki pattes alip eve gelip onlari yogurtla yemek :)

Peki diyeceksiniz, baslik fast food junkie, o zaman yok mu senin sagliksiz fast food sevgin! Var, olmaz mi? Mr. l'i her seferinde saskinliga sokan, plastigimsi peynirden yapilmis icinde tavuk oldugu idda edilen ama bana sorarsaniz supheyle yaklasacagim taco bell'in chicken quesadilla'si!

Evet, evet benim zayif noktam o, bir de strawberry daiquiri, ama ikincisi gayet saglikli, icinde cilek bile var :)))

Malesef ki Madrid'e taco bell varken (ne malesefi, cok gitmesem de ulasabilecegimi bilmek guzel), strawbery daiquiri icin ayni seyi idda edemeyecegim. Hatta genel olarak kokteyller icin durum bu. Yani geldigimden beri daiquiri, mojito, margarita, apple martini ve benzeri kokteyller oldugu idda edilen seylere bir suru para verdim, sonuc hep husran! Kardesim Amerikali yapabiliyor bu isi, hele happy hour'da sudan ucuza satiyor!!!

Strawberry daiquiri ve happy hour diyince aklima bask bir pek yararsiz bir yemek geldi! Bol soslu, kemiksiz ve derisiz tavuk kanatlari! Bu kemiksiz ve derisiz tavuk kanadi sadece amerikanya'da mi olur kardesim! Burdaki friday's neden yok, ya da bufallo.grill'de??? Yani bir kiz bol soslu, kemiksiz ve derisiz tavuk kanatlari yiyip adam gibi bir strawberry daiquiri icebilmek icin illa Amerika'ya mi gitmeli! Ispanya'daki Amerikan restoranlari, sizi dogru yolu bulmaya cagiriyorum! Once Turkce ogrenip bu postu okuyun, sonra da istedigim yemekleri / icecekleri adam gibi yapin!!!

Bir de Whole Foods Madrid'e sube acsin! Trader Joe's da acsin!

Aslinda taco bell konulu postumuz nasil bu noktalara geldi bilemem ama su gunlerde Chicago'da olan mr.l. ile onun aksam yemegi hakkinda yapilan telefon konusmasi ozledigim Amerikanya tatlarini hatirlatti bana! Ve birisi bana Amerika'dan yiyecek bir sey ozleyecegimi soyleseydi hayatta inanmazdim! Seneler insanin dengesini bozuyormus demek ki!!! Ama hepsi topu topu bu kadar! (Aslinda bir de Amerika'da evimin 200 metre otesinde bulabildigim envari cesit Turk urunleri var ozledigim, ama onlar sayilmaz, ozledigim Turk yiyeceklerine girersek bin post yazmak gerekir ve ben yazarken aglarim! Ama yine de sunu soyleyeyim Tavaci Recep de Madrid'de sube acsin!!!! O acsin, digerleri acmasa da olur!)

Not: Acaba burdaki Amerikan marketine gitsem soft peppermint sticks bulabilir miyim?
Not 2: Acayip aciktim!!!!

5 yorum:

  1. Ciddi ciddi sen bu lezzetleri ozledin mi simdi? :) Ben senin chipotle ve in and out sevgini iki dakikada bitireyim :) Chipotle ben de severdim ve bir gun Tempe marketplace'de chipotle'da cig et yiyene kadar. Evet aynen burito icine koyduklari et pismemisti. Sonra kapisindan bile gecmez olduk. Bir restoranin cig et servis etmesi affedilmez bur durum (bakiniz senin cafe essence'de basina gelen oraya da gitmiyorum zaten). In and out eh goreceli saglikli olabilir ama hamburgerlerini sardiklari kagitlara, servis ettikleri bardaklara Bible'dan inciler dizmelerinden solayi orasi da listemde degil artik :)) Eh nerede yiyeceksin hamburgeri dersen evde he he.. Yok disari ciktigimizda fatburger ya da fuddrucker'a gidiyoruz. Sen de gel gotureyim seni oralara guzel hamburger yemek icin :) Strawberry olayini anlamam ben icmem oyle icecekler :)) Tavuk kanadi satilmiyor mu? Yapmasi kolay aslinda biz evde yapiyoruz arada hatta sosunu bile kendim hazirliyorum. Ben yapabildigime gore sen mi yapamayacaksin. Bosver sen tapa ye ne hamburgeri :))

    YanıtlaSil
  2. Beni de sogutmustu fast fooddan amerikalilar, hatta genelleyip yemek yemekten soguttular bile diyebilirim! kokteyllerinin onunde saygiyla egilirim ama;)

    YanıtlaSil
  3. ycurl, arada esiyor iste! Cig et olayi cidden cok kotu. Ben de o cig et olayindan sonra gitmedim essence :))) ben bilmiyordum bible namelerini, gereksiz olmus. Fuddrucker guzeldi, onu unutmusum bak! Tapayi hergun yiyorum, insan bikiyor arada :)

    sebo, evet seni tumden yemekten soguttular bunlar :) peynir konusundaki konusmalarimizi hatirliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. gecen gun biriyle dusunuyorduk, unuttum. bence istanbul'a da acilsin TrJ's ve WF.
    optum.

    YanıtlaSil
  5. Ayse, acilsin bence de. Ikisi de faydali marketler :)

    YanıtlaSil