Bu lazanya uc bolumden olusuyor, lazanya makarna asamasi, bolonez sosu, ve besamel sosu. Ben yaptigim siraya gore yazacagim, bulunsun...
Bolonez ala b.
Malzemeler:
- Bir orta boy sogan
- Iki dis sarimsak
- Bir kucuk boy havuc
- bir sivri biber
- Bir kasik tereyag (agir yemek demistim, daha yeni basliyoruz)
- Iki kasik zeytinyagi
- Yarim kilo kiyma
- 2 orta boy domates
- 3-4 dal (kucuk) taze kekik
- Bir kap kirmizi sarap
- Yarim kap sut
- tuz, karabiber, pul biber, bir kasik salca
Domates sosu icin, bir kasik zeytin yagi, kekik ve 8'e kesilmis domatesler orta ateste pisirilir, kendi haline birakilarak, arada karistirarak.
Baska bir tencerede zeytin yagi ve tereyagi hafif ateste isitilir, incecik kiyilmis sogan ve sarimsak 2-3 dakika kavrulur, sonra incecik kiyilmis havuc ve biber eklenir, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra kiyma eklenir, kiyma pembeligini kaybedene kadar orta ateste karistirilarak pisirilir. Daha sonra sarap, tuz, karabiber, ve pul biber eklenerek kendi haline birakilir. Bu sirada kiymanin sarabi cekmesine yakin hazirlanan domates sosu cekirdeklerinden arindirmak icin suzgecten (food mill, tam cevirisi aklima gelmiyor su anda) gecirilerek kiymaya eklenir (salca da bu asamada eklenebilir, istege, daha dogrusu domatesin mevsimine bagli), kisik ateste pismeye birakilir (yaklasik bir saat), sonra sut eklenir, 5 dakika daha pisirilip dinlenmeye birakilir.
Lazanya Makarna kismi
Malzemeler:
- 3 yumurta
- 2 1/4 kap kepek unu
Besamel ala b.:
Malzemeler:
- 3 kap sut
- 6 kasik un
- 3 kasik tereyagi (agir yemek demistim)
- 1 kasik zeytin yagi
- muskat rendesi, tuz, karabiber, bir tutam kuru kekik (ben agirligini alsin diye muskat ve kekik ekliyorum)
3 kap sut, bir tencerede hafif ateste pisirilmeye baslanir. Baska bir tencerede tereyagi, zeytin yaginin icinde eritilir, un eklenip guzelce kavrulur. Un-yag karisimi baloncuklar yapmaya baslayinca, sut eklenr, guzelce cirpilir. Bir yandan da 5 dekilerin hepsi eklenir. Istenilen kivama gelince alti kapanir. Bir Italyan yemek kitabinda okudugum puf noktasina gore cok az bir tereyagi uzerine surunce, uzerinde kabuk baglamadan duruyor besamel sos
Sonunda Lazanya:
Lazanya makarnalari kaynar suda 10 saniye haslanir, bir bezin uzerine cikarilir, kurumaya birakilir. Tencereye hepsini birden koymamak lazim tabi, azar azar, 1-2 lazanya parcasi koyarak haslanir. Sonra tereyag surulen lazanya kabina bir kat lazanya, bir kat kiyma, bir kat besamel sos, biraz parmesan seklinde katmanlar halinde yerlestirilir. Bu durumda en ust katman parmesan olacak sekilde katmalar yapilir.
Onceden isitilmis 200C derece firinda yaklasik 30 dakika (bu sizin firina gore degisir, ustu kizarana kadar diyelim) pisirilir.
Firindan cikarilir, afiyetle yenir. Yaninda guzel bir sarap iyi gider. Bir de salata tabi. Italyan gecesi yaparsak, mozzarella (bulabiliyorsak mozzarella di bufalo), domates, feslegen, guzel bir balsamik ve zeytin yagindan olusan bir salata iyi gider... Ya da sadece guzel yesil otlardan olusan herhangi bir salata...
Oldukca doyurucu bir lazanya bu, ayni zamanda da oldukca lezzetli.Kaynagina gelince bri suru kitaptan tarif okuyup degistirme diyelim. Makarna kismi haric tabi, o her yerde standart :)
Simdi buraya bir foto yakisirdi, ama yok, cekmeden yendi bitti. Belki seneye...
Simdi buraya bir foto yakisirdi, ama yok, cekmeden yendi bitti. Belki seneye...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder