19 Ağu 2008

Doktora neden yapilir?

Bilemem tabi herkesi, sadece kendimi degerlendirmek icin yaziyorum bunlari. Cuma gunu yuzbininci doktora bilmemne sinavima girmeden, neden sorusunu yanitlayip motive olmak icin...

En bastan alalim!

Hikayenin kahramani genc kizimiz hayallerinin bas kahramani okul icin sevdalisi Istanbul'u birakip Ankara'ya adim atar. Ankara'yla yildizlari barismaz ama okulunu cok cok sever. Sanslidir ki okulu Istanbul'dan ayrilmaya degmistir :) Neyse... Her universite ogrencisi gibi, yaz aylarinda staj yaparak vatana ve millete hangi alanlarda faydali olabilecegini bulmaya calisir. Derken kocaman bir bankada, yogun bir staj yaparken jeton duser. Der ki; hayat boyle gecmez, bunlar bos isler. O yaz kararini verir bu carkin icinde yer almak istemedigine. Akademik olacaktir o! Kimseye yararli olamasa bile en azindan kendinden nefret etmez istemedigi bir yerde calistigi icin.

Kizimiz mezun olur olmaz atar kendini Amerikanya'nin akademik ortamlarina. Masterini bitirir, doktoraya baslar. Baslar baslamasina da, bir seyler eksiktir yine. Zevk alamaz kizimiz yaptigi isten. Ne yapmali ne etmeli diye zaman gecirirken, kader aglarini orer ve esas kiz bir karar anina gelir. Karar ani dedigimiz 6 aylik bir surectir :) Bu surecte, asistanlik disinda, ilk defa calisma hayatina atilir. Garsonluk yapar...Hayatinda ilk defa vucudu yorulur calismaktan, beyni yerine. Gece uzandiginda vucududur bitkin olan, beyni ise uyumak istemez bir turlu. Cok zevk alir esas kiz bu isten. Cunku uzaklasmak herseyden, yardim eder kizin ne istedigini anlamasina.

Bolum degistirir tumden. Bircok insandan elestri alir, senelerini cope atiyorsun diye. Ama bilmezler ki esas kiz aslinda senelerini kurtariyordur zulumden. Bambaska bir alanda doktora yapmaya baslar. Simdi o kadar memnundur ki halinden. Hatta cok korkar bazen bu yuzden, hayat bana cok iyi davraniyor acaba birsey mi alacak diye...Kuruntuludur da kizimiz biraz :) Sonra ne bileyim nazar falan deger :)))

Bilir ki doktora zor zanaat. Biraz mazosist olmak lazim. Olmayan yapamaz :))) Haftasonu, hafta ici diye bir ayrimi yoktur, 7/24 ozveri ister. Bir yandan milyon odev, bir yandan arastirma, bir yandan ders verme. Hele arastirma! Gece uyutmaz bazen, aklina birsey takilica... Kiz denemistir, bilir ki sevmeden olmaz, cekilmez bu cile...Bazilari sorar kiza, akademik mi olacaksin, yoksa bir sirkette mi calisacaksin diye...Kiz der ki doktorayi bir sirkette calismamak icin yapiyorum ben. Ama tam bu sira da icinde birseyler titrer, ya akademik bir is bulamazsam diye...

Kiz yanlis bolumden baslamistir hayata...Lise de iyi bir ogrencidir, universite sinavinda cok iyi bir puan beklenmektedir kendisinden, haliyle o puana uygun bolumleri tercih etmelidir mantigini en cok paya sahiptir bu yanlislikta. Ama hayatta hicbir yol donulmez degildir, bunu cok iyi bilir kizimiz. Herkes de bilsin ister.

Simdi izin verelim de kizimiz gidip calissin sinavina...

dip not: "the preceding story is fictional and does not depict any actual person or event" :)))

3 yorum:

  1. Neredeyse tum doktora yapmis (Turk)arkadaslarim senin gibiler, profesorluge kadar gidecekler artik.

    Nedenini anlayabiliyorum. Ama degisim kararina cok sevindim.
    Ne cesursun :) Iyi sanslar

    YanıtlaSil
  2. b5, nedenini anlayan insanlar gormek guzel! Iki sene oldu degistireli bolumumu. O kadar memnunum ki, iyi ki yapmisim :)

    YanıtlaSil
  3. Cok merak ettim simdi hangi alandan hangi alana gectin? :) Biz en iyisi bir ara kahve ya da cay icip sohbet edelim.

    YanıtlaSil