1. Beni taniyanlar (evet sizden bahsediyorum sansli azinlik) bilir ki yemedigim cok sey vardir, ama bir tanesi vardir ki hic tahammulum yok. Bu da nam-i deger "cilantro" (taze kisnis). Arizona'daki Mexicano veya Tex-Mex diye tabir edebilecegimiz yerler her seyin icine bir demet cilantro koyar.
2. Cilantroyu az kullanan arkadaslar da var elbet, ama o zaman da su sorun cikiyor insanin karsisina, "Arizona'da guzel balik vardi da biz mi yemedik". Simdi haksizlik etmeyeyim, Cin marketlerinde yenebilir balik var, ama icinde milyon sey olan balik tacoya bayat balik koyacaklarindan supheliyim. Bu suhpem de uzun seneler onceki bir restoran tecrubeme dayaniyor, ben , mr. L, E. ve M., (yani bir suru harf) icinde Ingilizce konusabilenin sadece 4umuz oldugu, muhtemelen L. olmasa siparis veremeyecegimiz kadar otantik bir restorana gitmistik (eh, biraz abarti var), ogle yemegi sonrasi herkes hastalandi. Zaten restoran da saglik sebebiyle kapatildi. Simdi boyle diyorum ama, yanlis anlasilmasin, Arizona'da bir cok Mexicano restoran var. (Hatta restoran muftak personelini dusunursek, ahcisinin ya da yardimcisinin Meksikali olmadigi restoran nerdeyse yok diyebiliriz.) Velhasil, benim Meksika yemeklerine tepkim genel olarak madde 1'e dayalidir. Balik acisindan Arizona'dan biraz daha sansli California seyahatlerimizde de gidip balik tacosu yememe sebebimiz genel olarak bu clinatordur. Her sey onun sucu!
Bu uzun giristen sonra durumu ozetlersek, bendeniz balik taco yemeyi isteyen, ama yemeyen biri olarak siniflandirilabilirim.
Sonra geldi hayatimizin Madrid donemi. Madrid, dunyanin Tokyo'dan sonra ikinci en buyuk balik marketine sahip. Denizi olmayan bu sehirde boyle bir durum sasirtici, biliyorum. Lakin hic bir sikayetim yok :) Tabi, bu durumda balik taco konusu tekrar gundeme geldi. Daha once gittigimiz iki restoranda menude gordugum "fener baligi taco" beni cezbetti, ve ismarladim. Ama sadece kizarmis balik geldi. Ben de bu arayisi sonlandirmak icin, dun aksam Meksika restoranina gitmeye karar verdim. Bu "cilantro" vakasindan oturu, evin diger yarisi bu durumu hayretle karsiladi, hatta ilk gittigimiz yerde yer olmadigini gorup, bir baska Meksika restorani arayisina girmem, daha buyuk bir hayretle karsilandi.
Ve buyuk bulusma gerceklesti. Once quesadilla, sonra balik taco! Yemekler cok guzeldi, hic bir cilantro tanesi cikmadi. Ama bana sorarsaniz taco taco degildi :) icinde salsa olmayan taco mu olur diye Tex-Mex kulturumu konusturayim :) Bu isin sakasi tabi. Meksika'ya gidip yemedim hic (bu konuda yukarda bahsi gecen E. bize yardimci olabilir :) ), bildiklerim ise: (cok maddeleyici gordum kendimi, o da ne demekse)
1. Meksika koca ulke, her yorenin taco yapisi farkli olabilir.
2. Her ulkedeki Meksika restorani, o ulkenin damak tadina uygun versiyonlari sergileyebilir.
3. Tex-Mex 100% Meksika yemekleri degildir, adi ustunde, Tex-Mex.
4. Yine de hem Amerika'daki Meksikali gocmenler, hem de ulkelerin yakinligi sebebiyle, ben Tex-Mex ve Meksika yemeklerinin Ispanya-Mex ve Meksika yemeklerinden daha yakin oldugunu dusunuyorum, bilmiyorum haklimiyim.
Ama olayin ozu sudur ki, balik taco cok guzeldi :)
Burcugum acikcasi ben Arizona'da adam gibi Tex-mex yemedim sen onun icin Texas'a gitmelisin :) Hatta Houston'daki Meksika restoranlari Phoenix'e gore daha iyiydi. Hos kac tane Meksika'ya gittin burada dersen 2-3 iste :) Bu arada evet butun restoranlarin mutfaginda Meksikali demeyelim Latin Amerika ulkelerinden insanlar calisir hatta Turk restoranlarinda da :)) Kisnis'i ben de sevmiyorum. Her Turk gibi maydanoz yerine taze kisnis alanlardan biriyim :) Bu arada bende damak tadima en uygun balik tacoyu Los Angeles ve Houston'da yedim sanirim. Eh Madrid en buyuk balik pazarina sahipse evde de yaparsin sen onu :) Biz de simdilik Cin marketinden -bak onun sahibi de Vietnamli aslinda :) - aldigimiz baliklarla gonul eyleyelim.
YanıtlaSilBu arada bu senin taco arayisin benim hamileyken nachos as ermemi hatirlatti :))